Doe je het goed of misschien toch niet helemaal?

Waarom veel kunstenaars zichzelf niet goed kennen en daarom geen goed
onderbouwde beslissingen nemen.

 

Christien is een kunstenares die van zichzelf vindt dat ze te ongestructureerd is. Ze zegt dat ze niks afmaakt en dat zou toch wel moeten. Als ik haar spreek, kom ik er achter dat ze ook een kantoorbaan in loondienst heeft en op kantoor is duidelijk dat het er gestructureerd aan toe hoort te gaan. Als Christien in haar atelier is, dan is het er rommelig en kunst maken is voor haar een organisch proces. Ze voelt zich daar niet prettig over, omdat ze denkt georganiseerder te moeten werken. Christien is echter een flinke aanpakker en heeft tijd nodig om te freewheelen om haar creativiteit te laten stromen. Die twee eigenschappen resulteren in goede kunst. Ook ziet Christien zichzelf als iemand die teveel tijd kwijt is met sociale uitjes, zoals vaak en uitgebreid gezellig eten met vrienden. Daardoor beseft zij niet dat ze echt een kei is in netwerken en verbinding maken met anderen. Twee eigenschappen die resulteren in goede verkopen.

Wat moet Christien dus wel doen? Ik vertel het je zo meteen, maar eerst ga ik in op het WAAROM. Waarom veel kunstenaars zichzelf niet goed kennen en daarom geen goed onderbouwde beslissingen nemen.

Als je als kunstenaar een kunstwerk maakt, dan ontstaat er iets dat uit jou komt. We hebben echter allemaal onbewust bepaalde ideeën over wat goed is. Wanneer is je kunstwerk goed? En wanneer is je kunstwerk goed genoeg voor een expositie?

Bij het coachen van kunstenaars is het mij opgevallen dat kunstenaars zichzelf vaak beoordelen zoals ze hun kunst beoordelen. Dus: als kunstenaars vinden dat hun eigen kunst goed is, dan beoordelen ze zichzelf ook als goed. En als in hun ogen er van alles mankeert aan hun kunst, dan vinden ze ook dat er van alles mankeert aan hen zelf. Als ik er goed over nadenk is het misschien andersom 🙂
Als kunstenaars niet tevreden zijn over zichzelf als persoon, dan beoordelen ze hun kunst ook niet naar tevredenheid.

Maar hoe het ook precies zit er zijn wel gevolgen. Perfectionistisch zijn in je kunst kan je helpen jezelf continu te verbeteren, waardoor de kwaliteit van je kunst steeds beter wordt. Maar perfectionistisch zijn in je oordeel over jezelf, werkt in veel gevallen desastreus. Door telkens jezelf te beoordelen en (denken) te zien wat nog niet goed is, geeft jou een verkeerd beeld van jezelf, namelijk een negatief beeld. Vind jij jezelf geen geweldige kunstenaar, dan ben je waarschijnlijk ook niet zelfverzekerd in je beslissingen over exposities.
Dit oordeel over jezelf, dit zelfbeeld, werkt door in alle beslissingen die je neemt in je leven en dus ook in je beslissingen over je exposities.

 

Als je geen goed zelfbeeld hebt, dan ben je geneigd te vertrouwen op het oordeel van een ander. En dat werkt nooit optimaal, want jij bent nu eenmaal niet die ander. Jij bent jij.
Door in gesprek te gaan met een ander, door te kijken naar de feiten in plaats van naar gevoelens of door coaching, kun je jezelf beter gaan leren kennen.

Dus wat zou Christien, waar ik in het begin over vertelde, wel moeten doen?
Het antwoord is simpel, de uitvoering is niet altijd eenvoudig: neem je mindset onder de loep. In het boek ‘De kunst van exposeren’ leg ik uit om je eigen sterktes en zwaktes in kaart te brengen. Door je ervan bewust te worden, ontdek je of een zwakte wel echt een zwakte is. Misschien blijkt het wel een sterkte te zijn.
Denk eens na wat je doet. Bijvoorbeeld: veel feest vieren. Bedenk daarna welk oordeel je er aan geeft: dat hoort niet. En bedenk nu eens wat dat feest vieren van jou oplevert: een kater, laat opstaan, je planning in de war., Maar ook: veel plezier en daardoor balans in je leven, veel sociale contacten en mensen die jou willen helpen, goede netwerkvaardigheden en het vermogen om verbinding te maken met anderen.
Wat Christien mag doen is accepteren hoe zij is en inzien wat de sterke kanten zijn. Dan kan zij met overtuiging zichzelf zijn, waardoor ze veel krachtiger in het leven staat en goede beslissingen kan nemen.
Wil je meer lezen over je mindset en jouw sterktes en zwaktes, bestel dan hier het boek De kunst van Exposeren.

Volgende keer ga ik je vertellen wanneer betalen voor een expositie een goede investering is en wanneer het weggegooid geld is.

Warme groet,
Laurence

Een gedachte over “Doe je het goed of misschien toch niet helemaal?”

  1. Mooi, krachtig stuk Laurence! ‘Perfectionistisch zijn in je kunst kan je helpen jezelf continu te verbeteren, waardoor de kwaliteit van je kunst steeds beter wordt. Maar perfectionistisch zijn in je oordeel over jezelf, werkt in veel gevallen desastreus. ‘ Deze neem ik even mee…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.