Waar doe jij het voor als kunstenaar?

Vink aan:

  • Creatie geeft mij een goed gevoel
  • Kunst maken is een onderdeel van mijn leven
  • Vertellen over mijn kunst, om iemand anders duidelijk te maken waar het over gaat, wat er goed aan is en waarom je het in vredesnaam moet kopen, terwijl bij elk woord ik mijn maag voel omdraaien, er enkel nog horten en stoten over mijn lippen struikelen om vervolgens in een zwart gat te vallen en volledig te verdwijnen.

Nee, die laatste heb ik nog niemand horen zeggen, ha ha ha, maar voor veel kunstenaars is het wel herkenbaar. Elke keer word je gevraagd om iets te vertellen over je werk of je creatieve proces: door bezoekers bij een expositie, voor de catalogus, bij de aankondiging van je expositie, in je artist statement, in een persbericht, op social media.

Je kunt je afvragen: Waarom moet een kunstenaar iets zeggen over het kunstwerk? Een bakker hoeft toch ook niet uit te leggen waarom hij bakt of waarom hij gekozen heeft voor witmeel of volkoren meel? Je hebt je ziel en zaligheid in je creatie gelegd, gekozen voor een bepaalde techniek, kleur en materiaal om iets uit te drukken. Dat zien mensen toch? Je denkt bij jezelf: “Als niet duidelijk is waar mijn kunst over gaat, wat heeft het dan voor nut?” Dat is net zoiets als het uitleggen van de clou van een grap!

Bovendien voelt het aanprijzen van je werk een beetje vies of misschien wel als het verkopen van je ziel en dat is geen fijne associatie. En toch is het belangrijk. Niet om je ziel te verkwanselen aan de duivel natuurlijk, maar om mensen die jou niet kennen het onderscheid te vertellen (of juist de overeenkomsten) ten opzichte van andere kunst, jouw boodschap of gewoon wat je doet. Daardoor leren mensen jouw werk kennen, kunnen liefhebbers van jouw kunst jou sneller vinden en krijg je wellicht meer erkenning, meer exposities en meer verkopen.

Het is alleen lastig om iets over je eigen werk te vertellen. Iedereen heeft namelijk een blinde vlek voor zichzelf. Niet alleen kunstenaars. Je ziet namelijk niet wat voor de hand ligt. Dat wat vanzelf uit jou komt, dat wat jou authentiek maakt, dat is zo vanzelfsprekend voor jezelf dat je er gewoonweg niet op komt om het te benoemen.

Tijdens de boeklancering van 30 januari kun je ervaren dat er een trucje is om wel goede teksten bij je kunstwerk te maken. In een workshop gaan we elkaar namelijk helpen, want wat blijkt: iets over andermans kunst zeggen is veel makkelijker! Je krijgt een hand-out mee naar huis, zodat je het zelf later opnieuw kunt gebruiken.

Meer lees je in het boek: De kunst van exposeren.

Informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.